Relatia dintre caine si pisica
Cainii si pisicile sunt animale cu temperamente diferite. Ele gandesc in mod diferit si au nevoie de un trai diferit.
Daca un caine se ataseaza mai mult de stapan, pisica se va atasa mai mult de casa si isi va dori un spatiu numai al ei, unde sa nu o deranjeze nimeni.
De asemenea, pisicilor nu le plac intrusii care le invadeaza spatiul personal, in special in momentele in care sunt luate prin surprindere. Majoritatea cainilor sunt ascultatori, raspund la indicatiile stapanului, pe cand pisicile sunt foarte rebele si vor face doar ce vor, ascultand rareori de stapani. Pisicile sunt independente si iubesc libertatea, de aceea este bine sa aiba intotdeuna un loc unde sa se ascunda de caine pentru a sta in linistite.
De asemenea, pisicilor nu le plac intrusii care le invadeaza spatiul personal, in special in momentele in care sunt luate prin surprindere. Majoritatea cainilor sunt ascultatori, raspund la indicatiile stapanului, pe cand pisicile sunt foarte rebele si vor face doar ce vor, ascultand rareori de stapani. Pisicile sunt independente si iubesc libertatea, de aceea este bine sa aiba intotdeuna un loc unde sa se ascunda de caine pentru a sta in linistite.
Principalul motiv al dusmaniei il constituie modul diferit de comunicare dintre ele. Cainele da din coada cand isi exprima bucuria si disponibilitatea pentru joaca, pe cand pisicile dau din coada cand sunt nervoase sau suparate. Cainele va cauta afectiune si companie intotdeauna, pe cand o pisica va dori sa fie mangaiata numai cand va avea chef. Din acest motiv cainele se poate apropia de pisica pentru a se juca, sau chiar o va alerga prin casa, iar pisica va interpreta acest lucru ca pe o provocare la lupta si va actiona in consecinta. Un alt motiv ar fi faptul ca pisica a fost victima unei agresiuni din partea altor caini. Si cum pisicile au o memorie foarte buna, ea va privi cu suspiciune orice caine care se apropie de ea.
Rasa din care face parte cainele are o mare importanta in acest proces. Rasele de caini de vanatoare au instinctiv tendinta de a urmari alte animale de dimensiuni mici. Oricat de mult l-ati socializa, exista riscul ca la un moment dat el sa nu se mai poata controla si sa ii faca rau pisicii. Dar socializati de mici, acesti catei se pot intelege foarte bine cu pisicile.
Atentie! Faptul ca un caine alearga o pisica nu inseamna neaparat ca doreste sa ii faca rau. Stim prea bine ca unul din jocurile preferate ale cainilor este „urmaritul”. Nici muscaturile pe care le vedeti intre cei doi nu sunt adevarate intotdeauna. Daca ar fi, atunci cu siguranta unul dintre cei doi ar scheuna. Joaca „cu dintii” e tare apreciata atat de catei cat si de pisici. Veti observa cum pisica va imbratisa cainele si ii va musca gatul, simuland vanatoarea si sacrificarea prazii. Iar cainele, tot in simulare, va molfai pisica, intorcand-o pe toate partile. Si astfel amandoi sunt fericiti, „serviciu contra serviciu”. Totusi, daca observati ca joaca degenereaza, iar unul dintre cei doi urla si este ranit, atunci luati masuri si intrerupeti distractia.
Exista cateva combinatii catel-pisica, ce dau rezultate mai bune decat altele. Cel mai simplu este sa aduceti impreuna un pui de catel cu unul de pisica. Acestia vor creste impreuna. Ambii au multa energie si chef de joaca, astfel incat se vor intelege foarte bine.
Daca deja aveti o pisica adulta, recomandam sa va luati un caine adult. Puiul de catel ar fi mult prea exuberant si curios pentru pisica adulta care prefera linistea si somnul.
Daca aveti un caine adult acasa, ganditi-va sa luati un pui de pisica sau un adult care a fost obisnuit cu cainii. Pisica trebuie sa nu se teama si sa nu alerge de caini.
Daca deja aveti mai multi caini acasa, reconsiderati decizia de a adopta o pisica. E foarte posibil ca macar unul dintre ei adora sa o vaneze sau intreaga haita isi va concentra atentia asupra ei.
Cum ne pregatim inainte de a aduce noul animal acasa?
Oferiti pisicii spatii de siguranta pentru situatiile in care este agresata de caine si are nevoie sa scape. Orice spatiu aflat la inaltime ii asigura protectie pisicii, asta daca agresorul nu este suficient de inalt incat sa ajunga acolo. De asemenea oferiti pisicii spatii unde sa poata pastra distanta fata de catel. Amplasati usi pentru pisici sau blocati accesul cainelui prin porti si tarcuri, astfel incat anumite camere din locuinta sa fie accesibile numai pisicii, in situatia in care doreste sa se odihneasca sau sa se hraneasca. In cazul pisicii rezidente, daca ati rearanjat lucrurile, acomodati-o cu acestia cu cateva saptamani inainte de a aduce noul caine acasa. In momentul in care va fi bulversata de sosirea acestuia ii va fi mai greu sa isi dea seama unde se poate ascunde. Daca pisica este cea care vine intr-o casa cu cainele, amenajati o camera doar pentru ea, unde sa se acomodeze in primele 2-3 saptamani de la sosire. Stresul mutarii intr-un nou mediu, acceptarea noilor stapani pot fi destul de solicitante pentru ea.
Introducerea se realizeaza atat de lent incat agresiunea sa nu aiba loc. Poate dura cateva zile, sau chiar cateva saptamani. Respectati fiecare pas din cele ce urmeaza si nu treceti la urmatorul decat in momentul in care a fost indeplinit corect. Daca observati ca ceva nu decurge corect pe durata unei etape, atunci reveniti la cea anterioara.
Pasul 1
Faceti-le cunostinta fiecaruia cu mirosul celuilalt. Luati un prosop sau o haina pe care o lasati o zi in culcusul fiecaruia. Apoi a doua zi schimabti hainele intre ele astfel incat pisica sa adulmece mirosul catelului si invers. Periodic reimprospatati mirosul de pe carpe. Parcurgeti acest pas pana cand cei doi par sa se fi obisnuit cu noul miros. Cainele nu va mai latra sau scheuna, iar pisica nu isi va mai balansa lent coada. Cand cei doi sunt relaxati in prezenta mirosului celuilalt treceti la pasul al doilea.
Pasul 2
Lasati sa isi exploreze reciproc spatiile in care au stat pana atunci. Cat pisica este afara, lasati cainele sa ii miroase camera, si viceversa. Astfel isi vor cunoaste teritoriile si mirosurile mult mai bine.
Pasul 3
Lasati ambele animale libere, nu le constrangeti in nici un fel. Dati-le voie sa se adulmece. Laudati si incurajati interactiunea. Oferiti si recompense daca totul decurge bine, creati o atmosfera pozitiva. Dati cateva comenzi cainelui (sezi, culcat , stai) pentru a-i oferi siguranta de sine si a-i taia din elan in cazul in care devine prea incantat. In momentul in care pisica nu mai este speriata iar cainele este calm, puteti trece la pasul urmator.
Pasul 4
Pisica este lasata libera, avand posibilitatea sa fuga daca nu se simte in siguranta. In schimb cainele va fi pus in lesa. Din nou dati cateva comenzi cainelui pentru a-i atrage atentia asupra dumneavoastra. Multe pisici vor ataca cainele, in semn ca ele vor sa fie cele care conduc demersurile. Aceasta este o reactie mai buna decat fugitul, moment in care cainele este indemnat sa o haituiasca. Daca pisica fuge, iar cainele porneste in urmarire, blocati-l cu lesa, chemati-l la dumneavoastra si dati o comanda. Daca o executa, premiati-l. Pe masura ce se obisnuiesc unul cu celalalt, acordati-le mai mult timp impreuna, insa doar sub atenta supraveghere. Unele zgarieturi sau muscaturi usoare fac parte din procesul de cunoastere, fiecare trebuie sa stie care ii este locul in familie. Sa nu va fie teama sa va luati un alt animal de companie daca deja aveti unul. Insa atentie, aveti grija sa ii socializati corect inca de la inceput.
Sper ca am reusit sa va ajutam cu sfaturi utile si cat mai exacte. Va dorim pe viitor o viata frumoasa alaturi de acesti companioni minunati !